Infarct Miocardic

Infarct Miocardic

Infarctul miocardic acut

Infarct miocardic (atacul de cord) este o afectiune acuta, extrem de serioasa, care apare prin ocluzia uneia dintre arterele coronare. In urma acestei ocluzii, fluxul coronarian scade iar portiunea de miocard care este irigata de artera respectiva se distruge in absenta unei circulatii colaterale eficiente (circulatie de suplinire). Survin astfel necroza miocardica (moarte celulara) si infarctul miocardic acut.

In general, afectarea a mai putin de 10 % din muschiul cardiac poate duce la o scadere a cantitatii de sange pe care inima o pompeaza la fiecare contractie. Totusi, reducerea functiei cardiace este usoara, astfel ca se poate anticipa de obicei intoarcerea la un stil de viata aproape normal. Daca 25 % sau mai mult din muschiul cardiac este afectat, inima se poate dilata si se dezvolta insuficienta cardiaca. Daca 40 % sau mai mult din muschiul cardiac este deteriorat, poate aparea socul cardiogen si decesul.

Medicamente cardiovasculare la pret bun click aici.

Ce este infarctul miocardic

Infarctul miocardic (IM) sau Infarctul miocardic acut (IMA), numit frecvent și atac de cord, este întreruperea fluxului sangvin la nivelul unei porțiuni a cordului, ce determină moartea celulelor miocardice. Cel mai frecvent se produce prin obstrucția unei artere coronare în urma rupturii unei plăci de aterom, care este un depozit de lipide și celule albe (în special macrofage) la nivelul peretelui arterial. Ischemia (reducerea fluxului sangvin) și hipoxia rezultate, netratate în timp util, duc la moartea (necroza) mușchiului inimii (miocardului). sursa Wikipedia.

Infarct Miocardic

Cauze Infarct Miocardic

Cauza principala a infarctului miocardic este boala coronariana. Boala coronariana se produce atunci cand apar placi ateromatoase de-a lungul peretilor interni ai arterelor coronare si astfel se reduce fluxul sanguin spre inima.

Valorile crescute ale colesterolului, hipertensiunea arteriala si fumatul, deterioreaza arterele si contribuie la formarea placilor de aterom. Procesul prin care se formeaza placile se numeste ateroscleroza. Placile de aterom sunt depozite de colesterol, calciu si alte substante acoperite de o capsula fibroasa.

In cazul in care apare o tulburare brusca a presiunii sanguine, artera se contracta brusc sau sunt prezenti alti factori (ca inflamatia), capsula fibroasa a placii de aterom se poate rupe sau fisura. In acest caz organismul incearca sa repare acea ruptura sau fisura, in acelasi mod in care repara o leziune a pielii, prin formarea unui tromb la suprafata capsulei. Trombul format poate obstructiona complet artera, blocand fluxul sanguin spre muschiul inimii si astfel se produce infarctul.

Placile de aterom nu sunt intotdeauna cauza infarctului miocardic. In unele cazuri, destul de rar, spasmul coronarian si contractura pot obstructiona complet fluxul sanguin si pot produce infarct miocardic.

Angina instabila

Trombul format pe o placa de aterom rupta sau fisurata poate sa nu fie destul de mare pentru a bloca complet artera, dar poate diminua fluxul sanguin in teritoriul vascularizat de artera respectiva, cauzand angina instabila. Angina instabila poate reprezenta un semn ca va urma un infarct miocardic, deoarece acel tromb poate creste in dimensiuni si obstrua complet artera.

Cauze mai rare, asa zise non-aterosclerotice, sunt reprezentate de anomalii congenitale ale arterelor coronare, boli ale valvei aortice, embolii coronariene, boli inflamatorii ale vaselor, boli de sange, boli metabolice, consum de cocaina, traumatisme toracice.

Infarct miocardic simptome

durere severa – in marea majoritate a cazurilor, simptomatologia este reprezentata de aparitia durerii de tip anginos, dar de intensitate mult mai mare, cu durata prelungita (peste 20 minute, uneori ore sau zile), care nu cedeaza la administrari repetate de nitroglicerina sublingual. Durerea poate aparea in orice moment al zilei, mai frecvent matinal, atat in repaus cat si dupa efort, fiind precedata adeseori de aparitia de episoade repetate de durere mai putin intensa in zilele (saptamanile) anterioare. Aceasta apare in partea de sus a corpului, inclusiv la nivelul gatului, spatelui sau maxilarului. Acesta este un simptom semnificativ, mai ales daca este prima data cand se resimte durere in aceste zone
oboseala neobisnuita sau inexplicabila, care nu este legata de efort fizic.

  • ameteala neobisnuita
  • greata inexplicabila, varsaturi
  • dispnee (dificultati in respiratie)
  • presiune la nivelul pieptului
  • palpitatii
  • transpiratie rece

Dureri in piept


In cazul aparitiei unei dureri in piept noi, persistente (in cazul pacientilor nediagnosticati) sau a agravarii simptomelor obisnuite pacientul trebuie sa se prezinte de urgenta la medic (serviciul de urgenta, medic cardiolog, medic de familie). Aspectul ECG insotit de anamneza si examenul clinic pot conduce in majoritatea cazurilor spre stabilirea sau infirmarea unei cauze coronariene a simptomatologiei sau pot indica necesitatea efectuarii de investigatii suplimentare. Prezentarea rapida la medic este cruciala in cazul aparitiei unui infarct miocardic acut, situatie in care tratamentul specific administrat in primele minute-ore de la debutul simptomelor amelioreaza semnificativ evolutia ulterioara.

Tratament Infarct Miocardic

Deoarece cauza infarctului este aparitia unui tromb care ocluzeaza o artera coronara, tratamentul consta in inlaturarea cat mai rapida a acestui obstacol. Tratamentul se poate face prin:

  • dizolvarea trombului cu ajutorul substantelor trombolitice
  • angioplastie coronariana cu stent


Infarctul miocardic este o boala cu mare potential de deces in primele ore de la debut. Anual, in Romania, peste 15.000 de persoane sufera un infarct miocardic si doar 40 % dintre pacienti sunt tratati in spitale in primele 3 ore de la debutul infarctului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *