Angina pectorala simptome

Angina pectorala simptome și tratament

Angina pectorală simptome și tratament, este o afecțiune localizată la nivelul toracelui, cauzată de o irigare insuficienta a arterelor coronariene. Angina este unul dintre cele mai comune simptome ale bolii cardiace si nu reprezinta un diagnostic in sine.

Medicamente Boli Cardiace si cardiovasculare click aici.

Angina pectorala simptome


Angina pectorala se manifesta sub forma unei dureri in piept, de intensitate variata, cel mai frecvent retrosternala sau precordiala, cu caracter constrictiv gen gheara, apasare, strivire. Aceasta durere este insotita de durere la nivelul umarului si bratului stang pana in degete, iar durerea poate iradia si la baza gatului, in mandibula, intre omoplati, rar la nivelul bratului drept sau poate fi limitata la nivelul toracelui anterior. Deseori, aceste manifestari pot fi insotite si de alte simptome precum respiratie greoaie, greata, transpiratie, ameteala.

Localizare


Tipic, durerea apare la efort (mers pe jos, urcatul scarilor, ridicarea unor greutati etc.) sau in conditii de stres emotional intens si are o durata de cateva minute. In functie de severitatea afectarii coronariene, precum si de toleranta individuala, durerea poate sa apara numai la eforturi mari, peste gradul de efort depus in mod obisnuit, sau la eforturi mici, interferand cu activitatea obisnuita a pacientului (ex. activitati casnice uzuale, gatit, spalat etc.).

Tipuri


Angina pectorala stabila este o manifestare tipica in cardiopatia ischemica.

Angina pectorala instabila apare in forme mai grave de cardiopatie ischemica, durerea poate sa se manifeste spontan, aparent fara un factor declansator, in timpul unor activitati nesolicitante, in repaus sau in timpul noptii, trezind pacientul din somn. Raspunsul la administrarea de nitroglicerina in astfel de cazuri este variabil, mergand de la remiterea simptomelor, ameliorarea tranzitorie, pana la absenta oricarui efect. Vorbim in acest caz despre angina pectorala instabila, situatie care denota o afectare severa a patului vascular coronarian si necesita evaluare cardiologica de urgenta.

Angina pectorala tratament


Daca angina apare in cursul efortului, de obicei va disparea in cateva minute de la oprirea exercitiilor sau altor activitati stresante. De asemenea, se poate administra un comprimat de nitroglicerina sublingual (alternativ se poate administra un puf sublingual, pentru preparatele destinate acestei cai de administrare).

ATENTIE! Tratamentul medicamentos al afectiunilor cardiace este individualizat fiecarui pacient. Consultati intotdeauna medicul in vederea stabilirii unui tratament corespunzator.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *